Update az ELTE-ről

Király Miklós, az ELTE Jogi Kar dékánja feljelentést tett a nyilvánosságra került, 2013-ban történt szexuális bűncselekmény kapcsán nem erőszak és kábítószer-birtoklás miatt. Az egyik legcsodásabb mondat az egészben: Király Miklós dékán a jövőben nem járul hozzá gólyatábor szervezéséhez, és fegyelmi eljárást kezdeményezett a hallgatói önkormányzat érintett vezetői ellen - közölte az MTI. Na, egészen pontosan így kell viselkednie egy felelős vezetőnek! Felmerült, hogy lemond-e a történtek miatt. Nem. És azt gondolom, nem is kell lemondania, még véletlenül sem, ha hajlandó végigvinni az ügyet, megfelelő módon kezelve, a megfelelő lépéseket lépve, döntéseket hozva. És jelenleg úgy látom, ezt teszi. Nincs több gólyatábor, és felelősségre vonják az ügyben kulcsszerepet játszó HÖK-ösöket. Megjegyzem, hogy minimum ugyanez járna annak a patkánynak is, aki elkövette a bűncselekményt. Ám jóhiszeműségemnek teret engedve merem feltételezni, hogy egy jogerős ítéletre vár, ami alapján azonnali hatállyal kirúghatja azt a mocskot az egyetemről. Addig, amíg ez megtörténik, még nem avatom szentté, de tessék, egy rendes dékánnak, aki érzi a felelősségét, így kell viselkednie, ha bűncselekményről, vagy akár csak súlyos szabálysértésről értesül az intézményében. Egy szösszenetben előjön itt is, hogy értesíteni kellett volna a rendőrséget. Mintha én is ezt mondtam volna. Persze, a rendőrség olyan, amilyen, nem bízunk bennük, stb., de könyörgöm, ha baj van, és ennyit sem teszünk meg, akkor nem várhatunk senkitől többet!

A HÖK működését felfüggesztette. Nagyon helyes! Persze nem minden HÖK-ös bűnöző, és nem mind olyan aljas dög, mint amilyeneket én is láttam (oké, láttam rendeset is), de egy ilyen esetben ez az egyetlen döntés, amely értelemmel bír. Említi továbbá, hogy „halaszthatatlan a hallgatói érdekképviselet jogköreinek és működésének átfogó újragondolása is”. Végre valahára! Mióta mondom?! És nem csak én, nálam sokkal okosabb, nagyobb befolyással bíró, tűzhöz közelebb ülő és hozzáértő emberek is! De ezt mindig megfúrja a HÖK-maffia. Folyamatosan sakkban tudnak tartani mindenkit, aki megpiszkálná a tojás-borította valagukat. Mikor a GTK HÖK volt porondon, édesapám nem értette, mi ez, hogy van ez, hogy őt idézzem: hagyjál már, hogy elintézik, meg befolyásosak, takony semmirekellő büdös kölkök, ugyanolyan egyetemisták, mint a többi, mi hatalma van egy ilyennek? Hát igen, apukám, amióta elhagyta az egyetem padjait, semmilyen szinten nem ment a közelébe, legfeljebb anyu előadásait hallgatni vagy avatásra. Naivitásomat valószínűleg tőle örököltem. Nem tudja már, mi megy ott, és hogy ezek a „takony kölkök” valójában a jövő fehérgalléros bűnözői, és már most, mikor még „kicsiben” nyomják, súlyos milliók vándorolnak a kezeik és zsebeik között.

Létrehoznak egy online felületet, ahol anonim módon lehet az ilyen esetekről beszámolni annak érdekében, hogy a kar vezetése erről tudhasson, és – gondolom – megtegye a szükséges lépéseket. Üdvözlendő, nagyon helyes lépés. Az IQ szinteket figyelembe véve valószínűleg sok kamu eset is fel fog kerülni, pusztán a „poén” kedvéért, ám ha száz kamu szövegből csak kettő valós esetet takar, és azt ki tudják szűrni, akkor már megéri a fáradtságos munkát.

Kezdem megkedvelni ezt a fazont, ennek pedig a következő mondat az oka: … és káros egy olyan hallgatói kultúra is, ami a szexualitást bántóan - és különösen a lányokra nézve megalázóan - előtérbe helyezi - fogalmazott, hozzátéve: meggyőződése, hogy hallgatóink többsége elutasítja az effajta megnyilvánulásokat. Igen, erről beszéltem. Sajnos a szexualitás, a szex, nem egy komoly dolog ebben a köztudatban, mindig porondon van, mert poén, nem komoly, állandó és jó téma, illetve cselekvés. Remélni tudom csak, hogy igaza van, és a hallgatók többsége elutasítja ezt. Oké, tényleg az az én tapasztalatom is, hogy ez így van. De lehet, hogy ez csak azért van, mert a barátaimat, haverjaimat ebből a körből válogatom. És hány emberről beszélgetünk? Kevésről, gyakorlatilag minimálisról, ha egy egyetem, vagy akár egy kar közönségét tekintjük. De rendben, ám legyen, a hallgatók többsége normális, és elítéli az efféle viselkedést. Ámen.

Zárásként pedig szintén idéznék az Index cikkéből, további hozzáfűznivalóm pedig nincs a következő sorokhoz, maximálisan egyetértek:

Fábri György, az ELTE kommunikációs igazgatója a rektori intézkedésekről akkor azt mondta: a jövőben csak úgy rendezhető gólyatábor, ha annak programját a legrészletesebb leírás mellett engedélyezi a rektori vezetés. A közreműködő felsőéveseknek a legszigorúbb szakmai és morális elvárásoknak kell megfelelniük, részvételüket személy szerint az adott kar vezetőinek kell jóváhagyniuk.